Maenhout Perquy

Seminarie op 8 februari (Brussel) : “Veerkracht in sport & business”

Benieuwd naar de potentie van veerkracht in zowel sport als business? Kom meer te weten over dit boeiend onderwerp tijdens een inspirationeel en informatief seminarie!


Kris Perquy, sportpsycholoog en executive coach bij STRAMMER, zal enkele cases uit zijn praktijk voorstellen en de link maken met resultaten uit recent wetenschappelijk onderzoek rond veerkracht. Jamie Andrew, professioneel alpinist, vertelt zijn levensverhaal en deelt zijn inzichten op vlak van motivatie, doorzettingsvermogen en de kracht van een positieve mind-set. Achteraf is er de mogelijkheid om het thema verder te bespreken met collega-coaches uit het sport- en bedrijfsleven, tijdens een informeel netwerkmoment.


Programma: 19u – Verwelkoming – 19u15 – Kris Perquy – Het coachen van veerkracht in sport & business (Nederlands) 20u – Jamie Andrew – My story of resilience and positive thinking (Engels) – 21u – Receptie – Ontdek zelf de link tussen sport & business


PRAKTISCH   Het seminarie kan enkel op uitnodiging bijgewoond worden. RSVP’en doet u door voor 28 januari 2017 via kris@maenhoutperquy.be Waar: Passage 44, Kruidtuinlaan 44, 1000 Brussel Wanneer: 08/02/2017 Tijdstip: 19u Een co-organisatie van Maenhout & Perquy en Strammer België Kost voor het seminarie is €40. Uw aanwezigheid is pas bevestigd als wij uw betaling ontvangen hebben. Overschrijven mag op rekeningnummer BE30 0014 4323 5011 (Maenhout & Perquy) met vermelding “Veerkracht 2017”.

Lezing op de Sports Performance & Rehab Summit in Leuven

Op zaterdag 5 maart spreken we op het 2e congres van TAOM (The Art of Motion) in Leuven. We zoemen in op de psychologische aspecten van kwetsuren, van revaliderende atleten. Alle info via  www.taom-convention.com.

Schermafbeelding 2016-01-19 om 21.12.06

 

 

 

Mrs 5% voor KAA Gent

Hein Vanhaezebrouck stelde na het behalen van de titel dat de toegevoegde waarde van een psychologe in het team niet te onderschatten was. Als klankbord voor de technische staf en als mental coach voor de spelers werkte Eva de voorbije maanden bij de Buffalo’s. De expliciete waardering in de media door de succesvolle hoofdtrainer zorgt ervoor dat ons vakgebied verder op de kaart wordt gezet. Een structurele ondersteuning op mentaal vlak van de spelers en staf van een eersteklasse club blijkt in België langzaam maar zeker te worden aanvaard. Hopelijk wordt de trend verder gezet en kunnen we ook volgend seizoen spelers en trainers verder ondersteunen om week na week topprestaties te leveren.

Geïnteresseerd in een aantal inzichten van Eva? In het boek “Scoren met het hoofd” worden enkele technieken en vaardigheden uitgelegd om jonge voetballers (en hun trainers) te helpen in hun ontwikkeling. Te bestellen via www.partnersinsports.be of bij Standaard Boekhandel.

Voetbaltheater in Brugge

Op maandagavond 24 november organiseren we in Brugge ism de Brugse sportdienst en de VFV een unieke theatervoorstelling voor voetbaltrainers en bestuursleden. Snel inschrijven!Flyer voetbaltheater Brugge

Psyching Up for the World Cup

We nodigen alle alumni van de opleiding Psychologie van de Voetbaltrainer hartelijk uit op het seminarie op 10 juni (Brussel, KBVB) voor een interessant panelgesprek over de vele facetten van mentale druk waarmee voetballers op een WK worden geconfronteerd. Leo Vanderelst en Martin Littlewood (psycholoog Evertone en John Moores University) brengen getuigenissen over de druk van strafschoppen (natuurlijk), het samenleven in groep onder moeilijke omstandigheden, het pieken naar een topprestatie. Maar ook trainers die niet naar het WK gaan zullen interessante zaken oppikken, bijvoorbeeld over de druk waarmee jonge voetballers vandaag worden geconfronteerd. Eva en Kris leiden het panelgesprek en zorgen ervoor dat ook uw vragen aan bod komen (stuur door naar kris@maenhoutperquy.be).

Inschrijven via www.coacheducation.be

Money time voor jonge Rode Duivels

De komende weken zijn cruciaal voor de jonge Rode Duivels die zich willen plaatsen voor diverse eindrondes. Woensdag 5 maart bijten de beloften de spits af met de wedstrijd tegen Servië (kwalificatie voor EK). Eind van de maand maart volgen dan de U17 die in de eliteronde Roemenië, Schotland en Bosnië-Herzegovina ontmoeten. Tenslotte spelen de U19 eind mei tegen Wales, Griekenland en Portugal. Slagen de jonge internationals erin om door te stoten tot de eindrondes van de UEFA tornooien? Tonen ze voldoende mentale sterkte om hun ambitieus doel te bereiken? Bij de screening die wij de voorbije seizoenen organiseerden scoorden de jeugdteams vooral op vlak van focus, emotiemanagement en zelfvertrouwen. Middenvelders en keepers bleken sterker te scoren dan hun collega’s. Benieuwd of ze die kwaliteiten kunnen tentoon spreiden tijdens de beslissende wedstrijden de komende weken. Voor de jonge voetballers, hier is jouw kans om je eigen mentale kwaliteiten te vergelijken met de jeugdinternationals. Tijdelijk €5 voor een analyse van jouw mentale kwaliteiten als voetballer!

http://www.mentalsportsprofile.com

Een sportief 2014

Nog snel even een blik in de achteruitkijkspiegel alvorens we een nieuw jaar aansnijden. Memorabele momenten waren die waar we de kans kregen om met nieuwe trainers en atleten aan de slag te gaan, maar evenzeer wanneer we bestaande relaties verder konden uitbouwen. We denken met plezier terug aan de gezonde spanning alvorens we het podium moesten betreden in Moskou (evenals aan de avontuurlijke uitstap naar Zenith St Petersburg), de kennismaking met voetbalfederaties uit Georgië, Gibraltar en Frankrijk (met een bezoek aan het indrukwekkende Clairefontaine), de opleidingen “Psychologie van de Voetbaltrainer” met talrijke en leerrijke ervaringsuitwisselingen met gepassioneerde trainers. Intussen zijn meer dan 350 trainers opgeleid en kunnen zij in hun respectievelijke voetbalclubs de basisconcepten van mental coaching toepassen en een “positive coaching” filosofie uitdragen die ongetwijfeld inspirerend en aanstekelijk zal werken. Ook de jonge topvoetballers in de Vlaamse topsportscholen zijn intussen voor het 2e schooljaar op rij bezig om hun eigen ontwikkeling als voetballer via het mentaal oefenboek te versterken. Tenslotte kijken we ook met gepaste trots terug op de lancering van ons eerste boek “Scoren met het hoofd” in augustus. Volgend jaar blijven we enthousiast verder werken om de sportpsychologie in Vlaanderen verder op de kaart te helpen zetten en (jonge) voetballers en hun trainers te begeleiden op psychologisch vlak. Aan allen een sportief en succesvol 2014!

Opleiding “De Psychologie van de Voetbaltrainer”

Inschrijvingen geopend voor de 2e jaargang van deze inspirerende opleiding. Nieuwe trajecten voor senior en jeugdtrainers in Torhout, Aalst, Rupel Boom, Brussel (F) en Namen (F). Onder deskundig leiding van Eva Maenhout (Aalst), Jean Colinet (Bxl), Antoine Pêcher (Namen), Jan Dierens (Rupel Boom) en Kris Perquy (Torhout). Aantal deelnemers is beperkt tot 24 om een praktische en erg interactieve sessie mogelijk te maken. Snel erbij zijn dus!

De kapiteins als voorbeeld: Simons pakt rood, Gillet mist penalty en Kaya nagelt jonge ploegmaat aan de schandpaal

Los van de verrassingen op de eerste speeldag van de competitie staan we even stil bij het voorbeeldgedrag van de kapiteins. De rode kaart van Simons sprong het meest in het oog, maar de Brugse kapitein valt weinig te verwijten. Hij maakte weinig misbaar en toonde zich professioneel in het aanvaarden van de strenge straf. Gillet nam zijn verantwoordelijkheid als kapitein door de strafschoppen te trappen. Maar om 3’ na een eerste gescoorde penalty ook de 2e strafschop te nemen bleek van het goede teveel. Hij meed het oogcontact met de doelman en schoot zwak in. Waarom niet overleggen met de trainer en een ploegmaat aanduiden? En trainen op die strafschoppen!

Maar echt schrijnend was het interview met kapitein Kaya van Charleroi onmiddellijk na de verloren partij op Club. Natuurlijk was zijn ontgoocheling groot want hij speelde zelf een sterke wedstrijd. Maar van een kapitein mag je verwachten dat hij de maturiteit heeft om de jonge spelers in zijn team in bescherming te nemen. Fouten horen bij het voetbal en de jonge Thiaré zal ongetwijfeld al geen oog hebben dichtgedaan vrijdagnacht. Hoe zou hij zich gevoeld hebben bij het bekijken van het interview met Kaya? Die had trouwens evenzeer de domme tweede gele kaart van Marcq kunnen bekritiseren als oorzaak van het verlies. Hopelijk kan trainer Mazzu de schade herstellen en het vertrouwen in de jonge speler bestendigen. En kan hij Kaya aanleren hoe hij zijn persoonlijke emoties en frustraties kanaliseert zodat hij na de wedstrijd zijn medespelers niet de grond inboort. Zelfs wanneer hij door de journalist tot 2x toe met de pijnlijke fase wordt geconfronteerd (mogen we trouwens een beetje minder sensatiezucht vragen van de reporters of is dat naïef?).

Van een kapitein mogen we voorbeeldgedrag verwachten. Op én naast het terrein, tijdens en na de wedstrijd.

Klaar voor het nieuwe seizoen?

Jonge voetballers die een stap voor willen zijn op hun leeftijdsgenoten krijgen binnenkort het ideale instrument in handen. “Scoren met het hoofd” is een oefenboek voor leergierige spelers om hun mentale vaardigheden aan te scherpen. Via concrete oefeningen en praktische tips leren ze hoe hun aandacht beter bij de wedstrijd te houden, hun emoties op een positieve manier te gebruiken, hun zelfvertrouwen te vergroten. Kortom, slimmere spelers worden door hun ontwikkeling zelf in handen te nemen.
Hou deze site in de gaten voor de verschijningsdatum van het oefenboek.
Verwacht in augustus

Shelfari: Book reviews on your book blog